Hasznos Tudnivalók Argentínába /Buenos Airesbe/ Utazás Előtt

Argentínába Buenos Airesbe Utazás és belépés előtti legfontosabb információk 2023 2024

Hasznos tudnivalók Argentínába /Buenos Airesbe/ utazás előtt 2023 – 2024
Utazás és belépés előtti legfontosabb információk:

Megérkezéskor két tudnivalóra kell emlékezniük:
• A belépés előtt a repülőn kiosztott kérdőíven kérdezni fogják, hogy milyen hotelben fognak megszállni.
Oda a következőt kell beírni: HOTEL NEVE – PONTOS CÍME
Amennyiben több hotelt is foglaltak, akkor csak a Buenos Aires-i hotel adatait kell megadni.
• Ha bármi gond van, akkor hívják SOS-telefonszámunkat! Kérjük, hogy a telefonba mondják el nekünk magyarul a problémát, majd adják át a telefont annak a helybélinek, akivel rendezni szeretnék az adott szituációt. A telefon átadása közben mondják neki, hogy „Mi amigo” (A barátom)
Ezek után megpróbáljuk megoldani a problémát.
A SOS-telefonszám, ha magyarországi mobilról hívják, akkor így néz ki:
+54 – 911 – 3240 – 5460
viber, whatsapp: +54 – 911 – 3240 – 5460
Amennyiben egy ügyintéző akar hívni minket, vagy már helyi telefonkészülékről hívnának, akkor pedig így kell tárcsázni:
15 – 3240 – 5460 (SMS-t nem érdemes küldeni, az nem jön át Argentínában.)
Próbáltad már az eSIM-et? 3USD kedvezmény tőlünk! Argentina:6GB/30nap/26USD, illetve 200+ ország! Használd ezt a kódot regisztráláskor, fizetéskor: GREGOR6567
Remélem jó utazásuk lesz, és hamarosan találkozunk!
Egyéb tudnivalók:
• Belépéskor fontos, hogy fejenként maximum 10.000 (tízezer) USA dollárt (vagy annak megfelelő egyéb fizető eszközt) lehet legálisan behozni az országba.
• A reptéren véletlenül se váltsanak pénzt, ezt a belvárosban érdemes megoldani. Ennek az az oka, hogy a hivatalos és a valós árfolyam között kb. 50% az eltérés. Így a repülőtéren való váltással túl sok pénzt buknának el.
• A vámáru-nyilatkozaton nem kötelező kitölteni a műszaki cikkekről szóló részt, se a behozott pénzösszeget nem kell feltüntetni.
• Természetesen a látogatás célja, amennyiben kérdezik: Turista.
• Kérhetik a visszaútra szóló repülőjegy-foglalást, ez legyen kéznél.
• Buenos Airesben napos, fülledt, meleg idő várható, 30C feletti hőmérséklet októbertől-áprilisig. Ezért könnyű, lezser, nyári ruhával készüljenek, de a biztonság kedvéért hozzanak egy széldzsekit, illetve egy pulóvert. Mindenképp legyen Önöknél napvédőkrémet, napszemüveget, sapkát.
• Ha elveszik valamelyik csomagjuk, nyugodtan jöjjenek ki a repülőtéren a külső váróba, mert akkor az én segítségemmel, együtt tudjuk intézni a reklamációt.
• Amennyiben nem érik el a gépet, vagy bármi gondjuk akad az európai indulással, akkor kérem, hogy mindenképpen értesítsenek (skypen, mailen, facebookon, viberen, whatsappon vagy telefonon), hogy itt, helyben tudjam alakítani a foglalásokat az esetleges változásoknak megfelelően.
SMS-t nem érdemes küldeni, mivel kiszámíthatatlan, hogy átér-e Argentínába!
• Ha már elfoglalták szállásukat, biztonsági okokból az útleveleiket hagyják a hotel széfjében, de hogy legyen kéznél valamilyen igazolvány, érdemes magukkal hozni a magyar kártyaformátumú személyi igazolványt vagy a jogosítványt.
• Amennyiben bármilyen bűncselekmény áldozatává válnak, vagy hivatalos eljárás alá vonják Önöket, legyen kéznél a SOS-telefonszámunk!
Egyéb fontos, részletes információk:
Biztonság:
1. Terrorizmus, közbiztonság
Argentínában közvetlen terrorveszély jelenleg nincs. A külföldieket leginkább érintő bűncselekmények a lopás, a rablás, ami nappal, forgalmas helyen is előfordulhat. Ezért nem javasoljuk, hogy értéktárgyakat, ékszert (gyűrű, értékesebb óra, nyaklánc, karkötő, stb.) látható helyen viseljenek, ahogy azt sem, hogy nagyobb összegű készpénzt, bankkártyát és más fizetési eszközt tartsanak maguknál. A közbiztonság szempontjából problematikus a turisták által látogatott városközpont, ahol nagyobb tömeg mozog, valamint napnyugta után a külvárosok, illetve a városok szegényebb negyedei.
Argentína a 2001-es gazdasági válság előtt kifejezetten biztonságos ország volt. A krízist követő években megemelkedett a bűncselekmények száma, az ún. megélhetési bűnözés a mindennapok részévé vált. Buenos Aires főváros területén a közbiztonság kielégítő, a turisztikailag vonzó helyeken állandó a rendőri jelenlét. De erőszakos bűncselekmények egyre gyakrabban fordulnak elő, bár továbbra is a már említett megélhetési bűnözés a jellemző. Az elmúlt időszakban az erőszakos bűncselekmények száma jelentős mértékben megnövekedett. Lakásbetörések, gépkocsi-rablások során ma már általános a fegyveres erőszak alkalmazása.
A turisták sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmények:
• egyénileg vagy csoportosan elkövetett rablás nyílt utcán,
• egyénileg vagy csoportosan elkövetett lopás éttermekben, bárokban,
• zseblopás közlekedési eszközökön,
• zseblopás közterületeken, többnyire kirakodóvásárokon,
• csalás utcai árusok, pénzváltók esetében,
• csalás taxi használatakor
• szállodai lopás,
• bérelt autó vagy kerékpár elrablása csoportos erőszak alkalmazásával.
A közbiztonság szempontjából kockázatot jelenthetnek Buenos Aires, illetve a nagyobb vidéki városok külvárosi területei, valamint északon Misiones tartomány Brazíliával és Paraguay-jal határos területei, az Iguazú vízesésrendszer jól őrzött, biztonságos körzetén kívül.
2. Utazás, a közlekedés biztonsága:
A városi közlekedésben használatos járművek közül a metró (subte) megbízható. A buszközlekedés színvonala üzemeltető társaságoktól függően vegyes, a mellékutcákban veszélyt jelent a buszvezetők impulzív stílusa (hirtelen gyorsítás és fékezés). A kiterjedt városi vasúthálózat műszakilag és forgalomszervezési szempontból rossz állapotban van. Olcsó, de veszélyes közlekedési eszköz, amit az elmúlt évek számos súlyos balesete jelez (pl. 2012.február 22.). Javasoljuk, hogy taxi igénybevétele esetén a CB-rádióval felszerelt rádió-taxikat használják.
3. Állami hatóságok viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz:
A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel. Elmondható, hogy az általános ügyintézés Argentínában nehézkes, de az argentin hatóságok hozzáállása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz megfelel az 1963-as Bécsi Szerződésben foglaltaknak.
4. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások:
Az utóbbi években többször fordult elő, hogy uniós állampolgárt támadtak meg, öltek meg Argentínában. Ezek elszeparált esetek, magyar állampolgárokat nem érintett.
Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:
Vízumkötelezettség a turizmus céljával beutazók esetében nincs, minden más esetben – munkavállalás, tanulmányok folytatása – vízumkötelezettség áll fenn. Turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhat magyar állampolgár Argentínában. Amennyiben látogatását ennél hosszabb időre tervezi, a helyi idegenrendészeti hatóságnál kell a tartózkodás meghosszabbítását kérvényezni.
Élelmiszer bevitele:
A térség országaiba egyetemlegesen tilos a húskészítmények és nyers hús, valamint a zöldségfélék behozatala. Az ilyen termékeket a határon elkobozzák.
Kisállatok be- és kivitele:
Az Egészségügyi és Élelmiszerminőségi Nemzeti Szolgálat (SENASA) az Európai Unióból származó kutyák, macskák és kisállatok vonatkozásában csak azok szállítására ad engedélyt, amelyek esetében -az Argentínából való elutazást megelőzően a SENASA hivatalos eljárása során- kielégítő eredményt hozott a veszettség elleni antitestekre vonatkozó szérumvizsgálat. Amennyiben az Európai Unió valamelyik tagállamában érvényes veszettség elleni oltással rendelkezik az állat, úgy a fenti rendelkezés nem vonatkozik rá.
Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók:
Argentínában a külföldi munkavállalóknak munkavállalási vízummal és legális tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük, amely lehet állandó, időszakos és átmeneti.
Külföldiek esetében a mindenkori argentin Munkatörvénykönyv rendelkezései az irányadók. A munkavállalóknak írásbeli munkaszerződéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy munkát vállalhassanak az Argentin Köztársaság területén. A munkaadó és a munkavállaló között aláírt munkaszerződést a helyi közjegyző vagy a Bevándorlási Hivatal illetékes munkatársa aláírásával hitelesíti.
Semmilyen korlátozás nem áll fenn a vállalatigazgatók nemzetiségével kapcsolatban, de előírás, hogy ezen személyek nem saját tulajdonú, de bejelentett lakóhellyel kell, hogy rendelkezzenek Argentína területén.
Az elmúlt időszakban az Argentin Munkaügyi Minisztérium számos szabálytalanságot fedezett fel, melynek következtében ellenőrzéseket hajtott végre országszerte, és szigorú büntetéseket helyezett kilátásba az illegális munkavállaló külföldiekkel szemben.
Argentína társadalombiztosítási megállapodást írt alá Brazíliával, Uruguay-al, Paraguay-al, Chilével, Spanyolországgal, Olaszországgal, Portugáliával és Görögországgal. Az ezen országokból érkező munkavállalókra nem vonatkoznak az argentin nyugdíj-biztosítási szabályok, amennyiben országukban részesei ennek a biztosítási rendszernek.
Tudnivalók az országról
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.
A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.
A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Argentínában felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben a jelzőlámpa nélküli kereszteződésekben alapvetően a jobbkéz-szabály a mérvadó, de ennek alkalmazása kaotikus. A legtöbb esetben nincsenek a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott jelzőtáblák, az utcanevek kiírása esetleges. A gépkocsivezetők a gyalogosoknak általában nem adnak elsőbbséget a jelzőlámpa nélküli átkelőhelyeken.
Útlezárások:
Előfordulhatnak rövid ideig tartó sztrájkok, félpályás útlezárással járó tiltakozások, sor kerülhet az argentin-uruguayi, argentin-chilei közúti határátkelőhelyek alkalomszerű lezárására. Az Argentína és Uruguay közötti közúti határátkelőhelyeken esetenként környezetvédők által kezdeményezett útlezárásokra is számítani lehet. Ezen események általában előzetes bejelentés nélkül történnek.
Időjárás: a nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.
Az országban folyamatosan adottak a sportolási és kulturális lehetőségek. A vallási ünnepek a turistaforgalmat jelentősen nem befolyásolják.
GYIK:
Kábítószernek minősül-e a kokatea?
A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.
Javasoljuk azonban, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.
Mit tegyek, ha bűncselekmény áldozatává váltam?
Az Argentin Szövetségi Rendőrség Turisták ügyeivel foglalkozó Kapitánysága vezetőjének javaslatai
• A helyszínről értesítsék a legközelebbi a rendőrséget a 911 számon, vagy a turistarendőrség 0800-999-5000 számán. A turistarendőrség járőrt küld a helyszínre, akiknél megtehetik a bejelentést, illetve a feljelentést.
• Amennyiben vagyoni kárt szenvedtek, bízzanak meg argentínai ismerőst, ha ilyen van, hogy kísérje figyelemmel az ügyet, ugyanis csak akkor emelhetnek vádat az elkövető ellen, ha a bűnjelek, a sértett tulajdonában lévő tárgyak előkerülése és lefoglalása után a tulajdonos kéri a vádemelést. Ennek formális részét az argentin nagykövetségen a konzul előtt tett nyilatkozat képezi. Külföldről telefonon is érdeklődhetnek, sőt a felügyelő e-mailjére is küldhetnek kérdést.
• Amennyiben szállodában történik a bűncselekmény, az intézmény hívja ki a turistarendőrség járőrét, ne menjenek a helyi, kerületi rendőrkapitányságra.
• Amennyiben a városban ismeretlen helyen történt a bűncselekmény, pl. zseblopás, célszerű a Kapitányságon, az Av. Corrientes 436. címen megtenni a bejelentést.
Közegészség, egészségügyi helyzet:
Az argentin egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. A közkórházakban az alapellátás biztosított bárki részére ingyenesen. A baleset-biztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával van szerződése, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetősége, mivel az argentin szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. Az országban működő külföldi egészségügyi ellátó helyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak.
Argentína északi részén a sárgaláz szempontjából potenciálisan veszélyes övezetnek számítanak Misiones és Formosa tartományok, valamint Chaco, Corrientes, Jujuy és Salta tartományok Bolíviával, Brazíliával és Paraguay-jal határos területei. A kiemelt idegenforgalmi területekre mindez nem vonatkozik (Pl Iguazu Vízesés, Salta-Jujuy fővárosa, és szervezett idegenforgalmi látványosságainak környéke). Az argentin Egészségügyi Minisztérium ezért javasolja az oda utazóknak a sárgaláz elleni oltás megszerzését, legalább 10 nappal a sárgaláz-veszélynek kitett területekre történő látogatás előtt.
A Latin-Amerikában gyakori népbetegségnek számító Dengue-láz Argentína északi részén, Salta, Jujuy és Catamarca tartományokban jelent veszélyt. A lázat az Aedes Aegypti szúnyogfaj okozza (napközben csípnek), amely Buenos Aires tartománytól északra fekvő területeken honos. A betegség tünetei: magas láz, ízületi, izom-, és csontfájdalmak, hányás, halvány kiütés, mérsékelt vérzékenység. A lábadozás hetekig is tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában jelenik meg, s halálos is lehet. Védőoltás ellene nincs. A szúnyog csípésétől óvakodni kell.
Elektromos hálózat:
Argentínában 240V a szabvány, az alábbi két konnektor típussal:
Utazásszervezés és közvetítés Dél-Amerika
Néha a két típus kombinálva. Átalakítóra nem érdemes költeni, az itt helyben fillérekért beszerezhető, illetve jellemzően a hotel recepcióján elérhető.
Használt mobil frekvenciák:
Argentínában csak azok a mobil készülékek fognak működni, amik rendelkeznek az alábbi frekvenciák vételére alkalmas rádió egységgel:

5G: n7 (2600), n40 (2300), n77 (3700)
4G: B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS 1), B7 (2600), B26 (850), B28B (700), B28a (700), (csak UMTS 2100 nem működik)
3G: B2 (1900), B5 (850)
2G: B2 (1900), B5 (850).
Próbáltad már az eSIM-et? 3USD kedvezmény tőlünk! Argentina:6GB/30nap/26USD, illetve 200+ ország! Használd ezt a kódot regisztráláskor, fizetéskor: GREGOR6567
Tudnivalók a készpénz használatról! országról
Argentínába érdemes USD készpénzt hozni, mivel a hivatalos árfolyam, és az utcai árfolyam között 250% az eltérés, így ha kártyával fizetnek, majdnem mindenért a
háromszoros árat fizetik! Illetve USD bankjegyből sem mindegy hogy milyet hoznak magukkal! Jellemzően az argentin pénzváltók csak az 50es és 100as címletű USD
(amerikai dollár) bankókat fogadják el, és azokból is csak az újakat a „nagy fejű” verziót!