Hasznos Tudnivalók Argentínába /Buenos Airesbe/ Utazás Előtt

Argentínába Buenos Airesbe Utazás és belépés előtti legfontosabb információk 2024 február

Hasznos tudnivalók Argentínába /Buenos Airesbe/ utazás előtt 2024 február
Utazás és belépés előtti legfontosabb információk:

Megérkezéskor két tudnivalóra kell emlékezniük:
• A belépés előtt a repülőn kiosztott kérdőíven kérdezni fogják, hogy milyen hotelben fognak megszállni.
Oda a következőt kell beírni: HOTEL NEVE – PONTOS CÍME
Amennyiben több hotelt is foglaltak, akkor csak a Buenos Aires-i hotel adatait kell megadni.
• Ha bármi gond van, akkor hívják SOS-telefonszámunkat! Kérjük, hogy a telefonba mondják el nekünk magyarul a problémát, majd adják át a telefont annak a helybélinek, akivel rendezni szeretnék az adott szituációt. A telefon átadása közben mondják neki, hogy „Mi amigo” (A barátom)
Ezek után megpróbáljuk megoldani a problémát.
A SOS-telefonszám, ha magyarországi mobilról hívják, akkor így néz ki:
+54 – 911 – 3240 – 5460
viber, whatsapp: +54 – 911 – 3240 – 5460
Amennyiben egy ügyintéző akar hívni minket, vagy már helyi telefonkészülékről hívnának, akkor pedig így kell tárcsázni:
15 – 3240 – 5460 (SMS-t nem érdemes küldeni, az nem jön át Argentínában.)

Próbáltad már az eSIM-et? 3USD kedvezmény tőlünk! Argentina:6GB/30nap/26USD, illetve 200+ ország! Használd ezt a kódot regisztráláskor, fizetéskor: GREGOR6567
Remélem jó utazásuk lesz, és hamarosan találkozunk!

Egyéb tudnivalók:
• Belépéskor fontos, hogy fejenként maximum 10.000 (tízezer) USA dollárt (vagy annak megfelelő egyéb fizető eszközt) lehet legálisan behozni az országba.
• A reptéren véletlenül se váltsanak pénzt, ezt a belvárosban érdemes megoldani. Ennek az az oka, hogy a hivatalos és a valós árfolyam között kb. 50% az eltérés. Így a repülőtéren való váltással túl sok pénzt buknának el.
• A vámáru-nyilatkozaton nem kötelező kitölteni a műszaki cikkekről szóló részt, se a behozott pénzösszeget nem kell feltüntetni.
• Természetesen a látogatás célja, amennyiben kérdezik: Turista.
• Kérhetik a visszaútra szóló repülőjegy-foglalást, ez legyen kéznél.
• Buenos Airesben napos, fülledt, meleg idő várható, 30C feletti hőmérséklet októbertől-áprilisig. Ezért könnyű, lezser, nyári ruhával készüljenek, de a biztonság kedvéért hozzanak egy széldzsekit, illetve egy pulóvert. Mindenképp legyen Önöknél napvédőkrémet, napszemüveget, sapkát.
• Ha elveszik valamelyik csomagjuk, nyugodtan jöjjenek ki a repülőtéren a külső váróba, mert akkor az én segítségemmel, együtt tudjuk intézni a reklamációt.
• Amennyiben nem érik el a gépet, vagy bármi gondjuk akad az európai indulással, akkor kérem, hogy mindenképpen értesítsenek (skypen, mailen, facebookon, viberen, whatsappon vagy telefonon), hogy itt, helyben tudjam alakítani a foglalásokat az esetleges változásoknak megfelelően.
SMS-t nem érdemes küldeni, mivel kiszámíthatatlan, hogy átér-e Argentínába!
• Ha már elfoglalták szállásukat, biztonsági okokból az útleveleiket hagyják a hotel széfjében, de hogy legyen kéznél valamilyen igazolvány, érdemes magukkal hozni a magyar kártyaformátumú személyi igazolványt vagy a jogosítványt.
• Amennyiben bármilyen bűncselekmény áldozatává válnak, vagy hivatalos eljárás alá vonják Önöket, legyen kéznél a SOS-telefonszámunk!

Egyéb fontos, részletes információk:
Biztonság:

Argentína általános biztonsági besorolása IV-es, míg bizonyos körzetei a III. biztonsági besorolási kategóriába vannak.

Felhívjuk az Argentínába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a romló gazdasági helyzet miatt megszaporodtak a turisták kárára elkövetett bűncselekmények, amelyek akár testi épségüket is veszélyeztethetik. Kerüljék a Santa Fe tartományban található Rosario városát, amely a kábítószerkereskedelem és az azzal összefüggő bűnözés miatt rohamosan romló biztonsági kockázatot jelent a látogatók számára. Buenos Aires egyes perifériái (a közkedvelt Boca-negyed) szintén kerülendők, főként a sötétedés utáni órákban.

Terrorizmus

Argentínában közvetlen terrorveszély jelenleg nincs.

Bűnözés, közbiztonság

A súlyosbodó gazdasági válság nyomán egyre többször fordulnak elő nagyobb tömegeket vonzó tüntetések, ún. „piquetes”, főként Buenos Airesben, de időnként vidéken egyaránt. Míg ezek általában nem torkollnak erőszakba, javasolt a tüntetők által lezárt útvonalak, a csoportokban vonuló tüntetők elkerülése. Ezek alkalmával a rendvédelmi szervek többnyire jelen vannak. Fokozott veszélyt jelentő területek, amelyet mindenképpen javaslunk elkerülni: Buenos Aires külvárosi részei, az úgynevezett „bádogvárosok”, illetve az ország bármely részén a nagyobb városok mellett lévő nyomornegyedek „villa misería”.

Közepes veszélyt jelentő területek: különösen az éjszakai órákban Buenos Aires főváros és a nagyvárosok peremkerületei, ide tartozik a népszerű fővárosi turistacélpont a Boca negyed is.

Buenos Aires központi városrészei (pl. Recoleta, Barrio Norte, Palermo, Belgrano), illetve a vidéki városok központi részei biztonságosak, de javasoljuk, hogy ne hordjanak magukkal értéktárgyakat, értékesebb ékszereket, és legyenek elővigyázatosak a készpénz illetve a bankkártya használatakor.

A turisták sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmények:

  • egyénileg, vagy csoportosan elkövetett rablás nyílt utcán,
  • egyénileg, vagy csoportosan elkövetett lopás éttermekben, bárokban, trükkös lopások (az elkövető segítséget kínál vagy figyelmezteti valamire a turistát, majd miután figyelmét ezzel elterelte, ő vagy bűntársa ellopja értékeit).
  • zseblopás közlekedési eszközökön,
  • zseblopás közterületeken, többnyire kirakodóvásárokon,
  • csalás utcai árusok, pénzváltók esetében (Argentínában a 2012-ben bevezetett valuta-kiviteli korlátozások miatt jelentős a külföldi valuták, elsősorban a dollár feketepiaca),
  • szállodai lopás,
  • bérelt autó, vagy kerékpár elrablása csoportos erőszak alkalmazásával.

A közbiztonság szempontjából kockázatot jelenthetnek Buenos Aires, illetve a nagyobb vidéki városok külvárosi területei, valamint északon Misiones tartomány Brazíliával és Paraguay-jal határos területei, az Iguazú vízesésrendszer jól őrzött, biztonságos körzetén kívül.

Teendők bűncselekmény áldozatává válás esetén

Buenos Aires területéről a 911-es számon, az ország más területeiről a 101-es számon értesítsék a rendőrséget.

Buenos Airesben turistarendőrség (Comisaría de Turista) is működik, amelyet szintén lehet hívni. A turistarendőrség állományának tagjai idegen nyelvet jól beszélnek, angol, francia nyelven lehet hozzájuk fordulni.

Elérhetőség: Av. Corrientes 436, (C1043AAR) Buenos Aires. Tel.: 0800-999-5000, e-mail: turista@policiafederal.gov.ar

Amennyiben vagyoni kárt szenvedtek, bízzanak meg argentínai ismerőst, hogy kísérje figyelemmel az ügyet, ugyanis csak akkor emelhetnek vádat az elkövető ellen, ha a bűnjelek, a sértett tulajdonában lévő tárgyak előkerülése és lefoglalása után a tulajdonos kéri a vádemelést. Ennek formális részét az argentin nagykövetségen a konzul előtt tett nyilatkozat képezi. Külföldről telefonon is érdeklődhetnek a turistarendőrség fenti elérhetőségén.)

Amennyiben szállodában történik a bűncselekmény, az intézmény hívja ki a turistarendőrség járőrét, ne menjenek a helyi, kerületi rendőrkapitányságra.

Buenos Airesben turisták védelmét ellátó biztosi hivatal is működik (Defensoría del Turista), amely a turisták ellen elkövetett visszaélések, diszkrimináció esetén, illetve bármilyen vitás ügyben segít.

Elérhetőségek: https://defensoria.org.ar/derechos/derechos-urbanos-y-ambiente/turismo

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél érvényessége a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

Igen IGEN

További információt az alábbi linken talál.

Személyi igazolvány: Nem NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: Nem NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: Nem NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: Nem NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Nem NEM

Tranzitálási szabályok:

Tranzitálási céllal beutazhat a külföldi állampolgár az argentin nemzetközi repülőterekre (Ministro Pistarini „Ezeiza” – EZE- Nemzetközi Repülőtér, Jorge Newberry –AEP- Nemzetközi Repülőtér), azonban a tranzit ideje nem haladhatja meg a 24 órát. Aktuális belépési szabályok a következő linken érhetők el: https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/entrada-y-salida-del-paishttps://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/turistas

Argentínában a nemzetközi utasforgalom elektronikusan regisztrált, arról e-mailben értesítik az utazókat, akik a következő honlapon kísérhetik figyelemmel regisztrált határátkeléseiket: https://www.migraciones.gov.ar/transitos.

Kiskorúak beutazása:

Az argentin jogszabályok belépéshez a tizenharmadik életévüket be nem töltött kiskorúak esetén írják elő hozzájáruló nyilatkozat meglétét, amennyiben a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő(k) nélkül megfelelő meghatalmazással bíró harmadik személlyel vagy egyedül utazik. A hozzájáruló nyilatkozatból ki kell tűnnie a kiskorú személyi adatainak, valamint, ha van ilyen, az őt kísérő személy személyi adatainak. Minden esetben szükséges, hogy a kiskorúnál legyen Apostille-jel ellátott, spanyol nyelvre lefordított születési anyakönyvi kivonata. Célszerű a nyilatkozatot a budapesti argentin nagykövetség konzuli tisztviselője előtt megtenni.

Meghatalmazás minta

Továbbutazás más latin-amerikai országba, érkezés más latin-amerikai országból:

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben Argentínából más latin-amerikai országba utazik tovább, tájékozódjon arról, hogy milyen oltások szükségesek az adott országba (például sárgaláz elleni oltás). Amennyiben a megkövetelt oltással vagy oltási ellenjavallatról szóló igazolással nem rendelkezik, érvényes repülőjegye és úti okmánya ellenére sem engedik fel az adott országba tartó repülőjáratra. Szintén figyeljenek arra, hogy amennyiben olyan országból érkeznek Argentínába, ahol kötelező oltás van, oltási könyvének vagy igazolásának felmutatására felszólíthatják az argentin hatóságok. A térség országainak rendelkezéseiről itt tájékozódhatnak: https://suramericaabierta.info.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap, ami meghosszabbítható az idegenrendészeti szerv (Dirección Nacional de Migraciones) helyi irodáiban.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Argentína budapesti külképviselete illetékes. Argentína budapesti nagykövetségének honlapja.
Cím:
1025 Budapest, Vérhalom utca 12-16.
Előhívó: +36-1
Telefon: 326-1391
Fax: 326-0494
E-mail: eungr@mrecic.gov.ar

Túltartózkodás esetén a kilépéskor bírságot fizettethetnek az argentin hatóságok, amit kizárólag a Buenos Aires-i repülőtereken (Ministro Pistarini-Ezeiza, Jorge Newbery) és a szintén fővárosi Retiro autóbusz-pályaudvaron lehet helyben befizetni, egyéb esetekben a kilépés előtt az idegenrendészeti szerv (Instituto Nacional de Migraciones) valamelyik helyi irodájában kell rendezni. A fizetendő bírság magyar állampolgár esetében két évet meg nem haladó tartózkodás esetén 4500 argentin pesó, kettő és négy év közötti tartózkodás esetén 9000 argentin pesó, négy évet meghaladó tartózkodás esetén 15000 argentin pesó.

Az argentin idegenrendészeti hatóság honlapja.

Házikedvencek beutazása:

Argentína elfogadja az EU valamely tagállama által kiállított érvényes kutya vagy macska útlevelet, amennyiben a kiállítás egyik nyelve spanyol. A beutazás előtt érdemes az illetékes argentin hatóságnál (SENASA) érdeklődni. A SENASA honlapja: https://www.argentina.gob.ar/senasa

Információért forduljon állatorvosához, illetve a téma kapcsán az alábbi linkekre kattintva is tájékozódhat:

Vám:

Az argentin adó-és vámhivatal honlapja www.afip.gob.ar

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása

Tudnivalók az országról

Pénznem: Argentin peso (ARS)

Időjárás: A nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.

Turizmusra vonatkozó információ:

Tekintettel az argentin szövetségi és tartományi hatáskörök megoszlására, javasolt a tartományi szintű szabályozások figyelembe vétele egyaránt. Az extrém sportokat űző látogatók számára javasoljuk a tevékenységükkel járó kockázatot figyelembe vevő biztosítás megkötését. Tekintettel az utóbbi időben bekövetkezett sajnálatos balesetekre az argentin turisztikai hivatal honlapján kiemelt figyelmeztetést helyeztek el ezen utazók tájékoztatása érdekében: https://www.argentina.gob.ar/seguridad/recomendaciones-para-viajar-por-el-pais-de-manera-segura/recomendaciones-para-el-turismo. Javasoljuk, hogy az utazók minden esetben alaposan fontolják meg a helyi hatóságok biztonsági és egyéb figyelmeztetéseit.

A turizmussal kapcsolatos további információ az argentin kormányzat országismertető honlapján – https://www.argentina.gob.ar/pais, a turisztikai minisztérium honlapján – https://www.argentina.gob.ar/turismoydeportes, illetve az Argentin Köztársaság budapesti külképviseletének weboldalán található: https://eungr.cancilleria.gob.ar

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Argentínában felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben, a jelzőlámpa nélküli kereszteződésekben alapvetően a jobbkézszabály a mérvadó, de ennek alkalmazása kaotikus. A legtöbb esetben nincsenek a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott jelzőtáblák, az utcanevek kiírása esetleges. A gépkocsivezetők a gyalogosoknak általában nem adnak elsőbbséget a jelzőlámpa nélküli átkelőhelyeken. Előfordulhatnak rövid ideig tartó sztrájkok, félpályás útlezárással járó tiltakozások, sor kerülhet az argentin-uruguayi, argentin-chilei közúti határátkelőhelyek alkalomszerű lezárására. Az Argentína és Uruguay közötti közúti határátkelőhelyeken esetenként környezetvédők által kezdeményezett útlezárásokra is számítani lehet. Ezen események általában előzetes bejelentés nélkül történnek.

A városi közlekedésben használatos járművek közül a metró (subte) megbízható. A buszközlekedés színvonala üzemeltető társaságoktól függően vegyes színvonalú, mellékutcákban veszélyt jelent a buszvezetők impulzív stílusa (hirtelen gyorsítás és fékezés). A kiterjedt elővárosi vasúthálózat műszakilag és forgalomszervezési szempontból rossz állapotban van, de olcsó közlekedési eszköz. Buenos Airesben olcsó és viszonylag jó színvonalú a taxi szolgáltatás, a jellegzetes fekete sárga színű taxik bárhol leinthetőek, taxiórájuk van, borravaló adása a sofőrnek nem kötelező és nem is szokás. A Buenos Aires-i taxik elvileg csak a város közigazgatási határán belül közlekednek. Így a városon kívüli utazásokra (ilyen a nemzetközi repülőtér is) ajánlott a jelzés nélküli, ú.n. remiseket használni, amit a szállodák portáján lehet kérni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál: A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel. Elmondható, hogy az általános ügyintézés Argentínában nehézkes, de az argentin hatóságok hozzáállása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz megfelel az 1963-as Bécsi Szerződésben foglaltaknak.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az argentin egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. A közkórházakban az alapellátás biztosított, Buenos Airesben külföldieknek is ingyenes. A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával van szerződése, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetősége, mivel az argentin szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. Az országban működő magán egészségügyi ellátóhelyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak.

Az Argentína északi, Bolíviával, Paraguay-jal és Brazíliával határos tartományaiba (Misiones, Formosa, Chaco, Corrientes, Jujuy, Salta) – különösen a turisták által közkedvelt Iguazú-vízeséshez – utazóknak ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás megszerzése, legalább 10 nappal a tervezett látogatás előtt.

Az argentin nyári hónapokban (decembertől március elejéig) Argentína északi tartományaiban veszélyt jelenthet a Dengue-láz, a Zika-vírus és a Chikungunya-láz. Az országban fokozták a szúnyogirtást, ennek ellenére a szúnyog csípésétől óvakodni kell. A védekezés szúnyogriasztóval és megfelelő öltözékkel történhet.

A kokatea megítélése: A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Egyéb információ:

A Latin-Amerikában gyakori népbetegségnek számító Dengue-láz Argentína északi részén, Salta, Jujuy és Catamarca tartományokban jelent veszélyt. A lázat az Aedes Aegypti szúnyogfaj okozza (napközben csípnek), amely Buenos Aires tartománytól északra fekvő területeken honos. A betegség tünetei: magas láz, ízületi, izom-, és csontfájdalmak, hányás, halvány kiütés, mérsékelt vérzékenység. A lábadozás hetekig is tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában jelenik meg, s halálos is lehet. Védőoltás ellene nincs. A szúnyog csípésétől óvakodni kell.

Elektromos hálózat:
Argentínában 240V a szabvány, az alábbi két konnektor típussal:
Utazásszervezés és közvetítés Dél-Amerika
Néha a két típus kombinálva. Átalakítóra nem érdemes költeni, az itt helyben fillérekért beszerezhető, illetve jellemzően a hotel recepcióján elérhető.

Használt mobil frekvenciák:
Argentínában csak azok a mobil készülékek fognak működni, amik rendelkeznek az alábbi frekvenciák vételére alkalmas rádió egységgel:

5G: n7 (2600), n40 (2300), n77 (3700)
4G: B1 (2100), B2 (1900), B4 (1700/2100 AWS 1), B7 (2600), B26 (850), B28B (700), B28a (700), (csak UMTS 2100 nem működik)
3G: B2 (1900), B5 (850)
2G: B2 (1900), B5 (850).

Próbáltad már az eSIM-et? 3USD kedvezmény tőlünk! Argentina:6GB/30nap/26USD, illetve 200+ ország! Használd ezt a kódot regisztráláskor, fizetéskor: GREGOR6567

Tudnivalók a készpénz használatról! országról
Argentínába érdemes USD készpénzt hozni, mivel a hivatalos árfolyam, és az utcai árfolyam között 250% az eltérés, így ha kártyával fizetnek, majdnem mindenért a
háromszoros árat fizetik! Illetve USD bankjegyből sem mindegy hogy milyet hoznak magukkal! Jellemzően az argentin pénzváltók csak az 50es és 100as címletű USD
(amerikai dollár) bankókat fogadják el, és azokból is csak az újakat a „nagy fejű” verziót!