Buenos Aires City Tour Városnézés Magyarul

Dél-amerikai Argentínai Buenos Airesi Városnézés Utazás Magyarul

Egy pár nap egy 13 milliós metropolisz megismerésére vajmi kevés, de ha valamit meg tudok ígérni, akkor az az, hogy város hangulatát segítek átérezni, ami éppen annyira nem latin, mint amennyire nem európai. Az Avenida Florida sétálóutcáján sétálva könnyen a Váci utcában érezheti magát az ember, Recoleta majdnem Párizs, amíg Puerto Madero üvegpalotáival és piszkosul drága bevásárlóközpontjaival akár Miamiban is lehetne. Az Utasaim kedvence, La Boca a színes, vidám, ugyanakkor nyomorúságos kikötőjével, ahol rongyos utcagyerekek rúgják a bőrt a színpompás El Caminito mögötti hullámpala házak között.

Buenos Airest első alkalommal, San Telmo városrészben alapították meg. A kikötésre alkalmas partvidék felfedezése a spanyol Juan Díaz de Solís nevéhez fűződik, aki 1516-ban lépett a mai főváros földjére. Sokáig nem tartott az expedíciója, mert a La Plata torkolatvidékénél élő indiánok azelőtt megölték, hogy várost alapíthatott volna. Így inkább kötik Buenos Aires létrejöttét a spanyol aranyvadász, Pedro de Mendoza nevéhez, aki 1536-ban letette a város alapkövét, és a helyet Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires (A Szentháromság Városa és a Jó Szelek Úrnőjének Szűz Máriának Kikötője) névre keresztelte.

A kikötő kezdetben szimpla megálló volt az Asunciónból érkező hajóknak, de a szárazföldi közlekedés, főként a vasút fejlesztése nyomán szerepe felértékelődött. A 19. század végére Buenos Aires lett a legfontosabb tengeri kikötő az Atlanti-óceán partján, aminek hála a város igazi metropolisszá vált.

Főként spanyol és olasz bevándorlók lepték el a várost, de nagy számban érkeztek Közép- és Kelet-Európából is emigránsok. Buenos Aires ekkor nyerte el mai formáját klasszikus és eklektikus épületeivel. A 20. század elején jött a recesszió, ami kb. minden tizedik évben csőddel fenyegette nem csak a várost, de az egész országot.

Buenos Airest Dél-Amerika Párizsának is nevezik, nem csak a városkép miatt, de azért is, mert a francia fővároshoz hasonlóan Buenos Aires is egy kontinens divatközpontja. Megszámlálhatatlan sok butik szegélyezi a belváros utcáit, illetve a bevásárló központokat.

Recoleta Buenos Aires egyik legelegánsabb negyede szép családi kúriákkal, drága luxus-szállodákkal, pompás színházakkal és a nagykövetségek mutatós épületeivel. Számos olyan utcára bukkanunk, ami akár Budapesten is lehetne. A városrész a 18. században itt élt szerzetesközösségről kapta a nevét, ami 1716-ban kolostort, 1732-ben pedig barokk stílusú templomot hozott létre. Amikor a mintegy 14ezer emberéletet követelő 1871-es sárgalázjárvány kitört Buenos Airesben, a módosabb családok ide menekültek, ugyanis ez a város legmagasabb pontja, s mint ilyet, a vérszívók elkerülték. Ettől kezdve Recoleta lett az elit otthona. A negyedet azonban mégsem a pompa és a bőség tette híressé, hanem egy temető, ahol Argentína elnökei, híres költői, színészei nyugszanak a 4700 pazar eleganciával megépített kripta valamelyikében.

Alighogy belépünk a temető dór oszlopokkal díszített kapuján, az az érzésünk támad, mintha egy túlvilági városban járnánk. A szoborkerttel körülvett sírhelyekből olykor rémesen megtépázott, társaik által félholtra vert kandúrok ugrálnak ki, frászt hozva az elmerengve bámészkodó turisták hadára.

Érdemes bolyongani egy kicsit a fehér márványból faragott, tornyos mauzóleumok, gondosan megmunkált szobrok és a cirádás emléktáblákkal ellátott családi kripták alkotta útvesztőkben. Olykor félig nyitott vagy üvegajtós kriptákra bukkanunk, ahol jól látható, hogy a koporsót nem földelték el. Itt nyugszik Napóleon egyik unokája és a 33 évesen elhunyt Evita, Juan Domingo Perón második felesége is. Kétségkívül az ő sírja a legnépszerűbb a temető látogatóinak körében.

Ahogy minden sírkertet, úgy a Recoletát is számos legenda lengi körül. Az egyik legmegrázóbb Rufina Cambaceres története, akit 19. születésnapján ért a halál. Nagy szülinapi ünnepségre készültek, este a család a Teatro Colónban akarta befejezni a napot. A lány legjobb barátnője indulás előtt hirtelen azzal állt elő, hogy Rufina udvarlója a lány anyjával folytat viszonyt. Rufina kiborult, összeesett és eszméletét vesztette. Több orvos is megvizsgálta, úgy vélték, hogy megállt a szíve. A család nem akart botrányt, ezért nagyon gyorsan koporsóba tették és a családi kriptába örök nyugalomra helyezték. A rémálom azonban még csak ekkor kezdődött szegény Rufina számára. A temető őre az éjszaka folyamán a Cambaceres család kriptájából zajt hallott, amit reggel jelentett is az illetékeseknek. Felnyitották a koporsót, amiben a lány teste össze volt zúzva és szét volt karmolva. Élve temethették el, s mikor magához tért az ájulásból, nem tudott menekülni, így egyszerűen megfulladt.

Innen egyenesen a városközpontba tartunk, felfedezzük az Obeliszk titkait, megtudjuk milyen érdekességeket tartogat számunkra a Július 9 sugárút, illetve eljutunk a Május térre, a város főterére. Itt találjuk a Kormányzói Palotát a Casa Rosada-t, azaz a Rózsaszín Palotát. Összefüggést találunk a spanyol alkirályok, a szent Argentin hős, Napóleon, és egy alföldi betyár között.

A délutánt az argentin főváros egyik legrégebbi kerületére, La Bocára szánjuk. A városrész lakói 1880 és 1930 között érkezett genovai bevándorlók voltak, akik többsége a kikötőben talált munkát. A terület mocsaras volt, ezért az első házakat cölöpökre építették, főként fémlemezekből. A bevándorló segéd és dokkmunkások nyomornegyedében nem volt pénz a hullámpala házak szépítésére, viszont a kikötő raktáraiban volt rengeteg megmaradt festék a hajók javításából, amit hazavittek és felhasználtak. Azonban minden alkalommal csak egy kevéshez jutottak hozzá, ami az egész házra nem volt elegendő, így lett minden egyes fal, ablak, ajtó más és más színű.

Quinquela Martín, helyi művész 1950-ben visszahozta a múltat. A sínek mentén húzódó macskaköves El Caminito házainak lefestésével igyekezett megidézni az egykori hangulatot. Az ötlet annyira bejött, hogy azóta sereglenek a turisták, a kreatív helyiek pedig úgy tűnik, minden hulladékot felhasználnak a negyed vonzóbbá tételére.

Az egyik erkélyről Maradona és Evita szemétből épített hatalmas szobra integet, az útszéli fák törzseit pedig színes fonálból horgolt háló borítja. El Caminito La Boca leglátványosabb része, ahol a külföldi turisták nem csak a cifra házakkal fotózkodnak, hanem bámulják a profi táncosok tangóbemutatóit a kávézók teraszán, és elköltik a maradék pesojukat bőrárura, kézműves termékekre az utcai árusoknál.

Ha Boca szegénynegyedében jöttél a világra, akkor az egyetlen esélyed, hogy onnan kikerülj, a futball. La Boca adott is néhány nagy tehetséget ennek a sportágnak, a Boca Juniors pedig világhíres klub. A Caminito után elsétálunk a stadionig, ami La Bombonera névre hallgat. A stadion melletti járdán minden egyes helyi focihíresség lábnyomát szó szerint kőbe vésték, mi pedig egyesével méretet veszünk róluk. Maradonát máig szentként tisztelik La Bocában.

Töviről hegyire bejárjuk a negyedet, ami nem nagy kihívás, mivel elég pici. A folyóparti sétányon kezd megváltozni a kép. A folyó a választóvonal, a Nicolas Avellaneda hídon átkelve az argentin főváros egyik legveszélyesebb része húzódik.

A késő délutánt, estét Buenos Aires legújabb, egyben legmodernebb városrészében töltjük. A Casa Rosada mögött húzódó Puerto Madero negyedet egy rég nem használt kikötő helyén alakították ki. A régi dokkokból elegáns éttermek lettek, a darukat szépen lefestették, a gettósodott kikötőt pedig átadták a befektetőknek, akik felhőkarcolókat álmodtak a helyére. Hogy jól sikerült-e? Igen. A sok üvegpalota és újépítésű lakópark igazi ellenpólust jelent az idősödő Recoletának és Palermónak.

Buenos Aires modern városrésze még csak épül, de már most látszik, hogy jó döntés volt idetenni. Jó példa lehetne Budapestnek, hiszen ott van a Hajógyári- és a Csepel-sziget jó része, amivel nem tudnak az önkormányzatok mit kezdeni, pedig kéne. Ha engem kérdeztek, kifejezetten utálom, mikor egy klasszikus városrészt megbontanak valamilyen modern épülettel, viszont az üvegpaloták, ha együtt vannak, igenis tudnak jól kinézni.

Sokan mondják, hogy Buenos Aires hasonlít a magyar fővárosra, de szerintem ez nem igaz. Inkább olyan, mintha Párizst mixelték volna össze Madriddal, és felturbózták volna egy kis olasz aromával. Buenos Aires szép és élhető város, az egyetlen gond az elhelyezkedésével van. A legközelebbi kirándulóhely a nem olcsó Uruguay, de ha valaki természetre vágyik, akkor kénytelen repülőre ülni, mert ezer kilométeres körben nincs se erdő, se hegy. Nem beszélve arról, hogy Pesttől 14ezer km-re fekszik.

A városnézést reggel 9 órakor kezdjük, hotelből indulva. Északról dél felé haladva meglátogatjuk a fontosabb turisztikai látnivalókat Buenos Airesben, illetve speciális magyar vonatkozású érdekes helyeket. Mindezt természetesen magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Tervezett útvonal: Retiro – Recoleta – Palermo – Micro Centro – Congreso – San Telmo – La Boca – Costanera Sur – Puerto Madeiro

Igény esetén a csoport részére egy kellemes ebédet biztosítunk La Boca negyedben, ami egy felújított kikötőnegyed, nagyon autentikus éttermekkel. Az ebéd egy előételt és/vagy desszertet, főtételt, illetve igény esetén italfogyasztást tartalmaz.

Információ

Több...  

Cikkek

Több...  

Antarktiszi kutatóállomásra repíti a turistákat Argentína

Antarktiszi kutatóállomásra repíti a turistákat Argentína Légi járatokat indít jövőre turisták számára az Antarktiszra Argentína. Ez lesz az első rendszeres légi összeköttetés a hetedik kontinenssel. A dél-amerikai ország illetékesei az Antarktiszi-félsziget északi részén fekvő Marambio légi bázist akarják átalakítani kereskedelmi járatok fogadására, számolt be a La Nación című argentin napilap (http://www.lanacion.com.ar/1921973-impulsan-que-puedan-hacerse-viajes-turisticos-a-la-antartida-a-partir-de-2018). „A hatóságok meg fogják határozni a Marambiói bázisra látogatók …

Több megjelenítése  

Minden amit Argentínáról tudni akartál

Ma Argentínát hasonlítjuk össze Magyarországgal. Argentína 2002-ben túlélt egy összeomlást, amiből hipersebességgel épült újjá, de most ismét gondok vannak. A feketepiaci váltás hatására az elmúlt egy évben a peso értéke 30 %-ot esett, de az argentinokat ez nem nagyon zavarja. Azt mondják, megszokták az államcsődöt, ha jön, hát jön, korábban is túlélték. Vajon az összeomlás szélére sodródott Argentínában még így …

Több megjelenítése  

Őrült Argentin Vakáció Latin Norma Szerint – Az Ukrán meg a Szúnyogok

Őrült Argentin Vakáció Latin Norma Szerint – Az Ukrán meg a Szúnyogok Három IdegÖsszeroppanás Lépései 2/3 Eltekintek az út leírásától, a tájak némileg kárpótolnak az autóban bömbölő zenéért, valamint a megállás nélkül hangosan kotyogó és röhigcsélő gyerekekért, akik azt hiszik hogy unatkozol vezetés közben. Odaérünk sikeresen (abban az esetben ha a vidéken sztrájkoló agrár-negrók nem vágják keresztbe az utat mert …

Több megjelenítése