Lujáni Miasszonyunk Nemzeti Bazilika - Luján ZOO Állatkert

Lujáni Bazilika

Argentína legnagyobb zarándokhelye a Lujáni Bazilika, Buenos Airestől 70 km-re fekvő Luján városában található. A városka központi temploma a Lujáni Miasszonyunk Nemzeti Bazilika (Basílica Nacional de Nuestra Señora de Luján), ahol a lujáni Szűz Mária szobrocskáját őrzik. A bazilika valóban monumentális: több mint 100 méteres hosszúságával és mintegy 70 méteres szélességével betölti a teret, 106 méteres tornyai pedig rendíthetetlenül az Ég felé mutatnak. A neogótikus stílusú templomot a múlt század fordulóján építették, 1935-re készült el. Akármennyire is hihetetlennek tűnik, de ennek a templomnak van magyar vonatkozása is, jóllehet az 12.000 km-re fekszik a Kárpát-medencétől!

A lujáni Szűz Mária története kis híján 400 esztendőre tekint vissza. Történt ugyanis 1630-ban, hogy egy argentin birtokos Brazíliából rendelt egy Szűz Mária képet (Szeplőtelen fogantatás), amelyet egy kápolnában kívánt elhelyezni a birtokán. A képet készítő mester mindazonáltal két képet indított útnak. A képeket szállító karaván egyik este Luján közelében tért nyugovóra. Másnap azonban, amikor tovább akartak indulni, az igavonóknak mintha gyökeret engedett volna a lába: egy lépést sem tudtak megtenni. Szó szót követett, és miután levették a kocsiról a ládát, amelyben Szűz Mária képe volt, a fogat elindult. Miután kinyitották a ládát, hogy megnézzék, mi van benne, miért is nem indult el a kocsi, meglepődtek, hogy egy Mária-kép köszönt vissza nekik. A történteket csodaként értelmezték, és idővel Luján Argentína legjelentősebb kegyhelye lett. A véletlen műve, hogy éppen május 8-án jártunk ott, azon a napon, amelyen 1887-ben a templom Mária-szobra a koronáját kapta!

Aznap sok mise volt a templomban, délután pedig körmenet imája és énekszava járta be a környék utcáit. Mise után, és miután beteltünk a templom pompájával, lementünk az altemplomba, ahol van egy kis kiállítás a templomhoz kapcsolódó ereklyékről. Itt őrzik, többek között, a II. János Pál pápa által 1982-ben a kegyhelynek adományozott Aranyrózsát. A nemrég szentté avatott pápa 1982-ben el is látogatott Lujánba. Az altemplom további érdekessége, hogy a folyosók számtalan nemzet oltára között kalauzoljuk el a látogatót, többek között a magyaroké és a horvátoké előtt is.

Ugyanezen a napon alkalmunk nyílik meglátogatni a Lujáni ZOO állatkertet, aminek a különlegessége, hogy lehetőség nyílik a vadállatok simogatására!

 

Írjon nekünk!!!

Elérhetőségeink!!!