Milyen nap van ma? Mi Dolgoznánk…

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények - Kicsit sem polkorrekt blog a latinokról.

Milyen nap van ma? Mi Dolgoznánk…

Nem talált!

Nem a jet-lagről akarok beszélni (bár az is alaposan kiütött…) hanem a latinok egyik legelemibb belső késztetéséről, az ünnepekről, melyen keresztül számos kellemetlenséget képesek elkerülni.

A dolog úgy kezdődött, hogy egy nyolc hónappal későbbi dátumra voltam kíváncsi hogy milyen napra esik. Kölcsönkaptam egy fali naptárat hogy abban kutakodjam. Miközben a hónapokat azonosítottam be, akaratlanul is felfigyeltem a piros színnel megjelölt számok mennyiségére. Kérdésemre, hogy ez mit akar jelenteni, határozottan, pislogás nélkül vágták rá, hogy ezek munkaszüneti napok.

Visszalapoztam.

Na várjunk csak, itt azért valami hiba lehet, gondoltam. Kételyemet megosztottam a háziakkal, akik figyelmesen áttanulmányozták, és mosolyogva közölték velem hogy nem, semmi hiba nincsen, sőt, egy napot még ki is felejtettek (hogy mit arra már nem emlékszem).

Türelmet kértem és a szobámba vonultam. Pocsék matematikai készségemnek köszönhetően pálcákat kezdtem el húzogatni, hogy a pirossal feltüntetett számokat csokorba szedjem, űzött a kíváncsiság. Többször kontrolláltam utána mert az eredmény elképesztett. Kiderült, hogy az általunk is elismert munkaszüneteken felül átlag minden 4.5-5 napban ünnepelnek valamit.

Létezik a Titkárnők napja, a Diákok napja, a Barátok napja, a Tanárok napja, a Szent Szűz napja, a Nemzetiségek napja, Apák napja, a Tavasz napja, a Bevándorlók napja, két teljes nap mint Karnevál napja, stb. (Anyátok napja…!)

Szóval bármi, csak dolgozni ne kelljen.

Azon jár az agyam, hogy nemzeti hőssé szentelnének-e ha elárulnám nekik, hogy névnapot is lehetne ünnepelni, ami itt nem szokás. Gyorsan észhez térek. Még a végén kijelölnének egy dátumot a tiszteletemre is.

Viszont a barátaimnak soha többet nem lenne ideje rám.