Hideg, hideg… Meleg, meleg… A Latin Mentalitás Titkai!

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények - Kicsit sem polkorrekt blog a latinokról.

Hideg, hideg… Meleg, meleg… A Latin Mentalitás Titkai!

A lenyűgöző tájak, és természeti kincsek lebecsmérlése nélkül bátran állíthatom, hogy ami legjobb Latin-Amerikában azok az emberek! A Latinok!

Azonban nem feltétlenül kell bedőlni kedvességüknek, mert mindenkivel azok. Sajnálom, ha valakit ezzel kiábrándítanék, de nem a személyed iránti kitüntetett tiszteletről van szó. Érdeklődésük őszinte, csakúgy mint jókedvű (néha túlzásba is vitt) bizalmaskodásuk amihez mi „hideg és érzéketlen” európaiak nem vagyunk hozzászokva.

Valahányszor csak alkalmam volt rá, vitába szálltam a védelmünkre. Nem, mi nem vagyunk hidegek sem érzéketlenek! Kétségtelen, hogy ez a fajta közelség a mi kultúránktól idegen, de könnyelműen alkot véleményt valaki, aki egy olyan országban él, ahol csaknem ismeretlen a sötétség.

Bizonyított tény, hogy a napfény befolyásolja az emberek lelki állapotát. Ezért ne beszéljen nekem rosszkedvű európaiakról az, aki még nem lapátolt havat két hónapon keresztül a háza előtt, hogy egyáltalán kimehessen az utcára. Aki nem ismeri a télikabátot, és a csizmát csak vagányságból hordja, aki a boldogságtól az utcán ugrándozik, mert 93 év után pár óráig hó esett és nem jut el az agyáig hogy a globális felmelegedést ünnepli.

Azt se kezdjük el feszegetni amit én genetikai memóriának nevezek, a történelmeink közötti párhuzam vonását, mert még a felét sem szenvedték el, és szenvedik annak amit mi. Ennek az a bizonyítéka hogy szívesen vájkálnak múltbéli sérelmeikben, melyeken képtelenek túllépni, a mazochizmusig fajulva.

Viszont hiányzik belőlük a határtalan paranoia ami minket jellemez, nem bizalmatlanok alapállásból. Ha tisztességesek igyekeznének lenni, és ismernék történelmünket, harcainkat, akkor elismernék hogy legfeljebb ötszáz év múlva lennének legközelebb abban a helyzetben hogy kritizálhassanak (és azt is csak akkor ha a hidegház-hatás alaposan átalakítja közben a planéta arculatát).

Visszatérek a latinokra, sem a véleményemért sem a kitérőért elnézést nem kérve. Mivel nincsenek akkora nyomásnak kitéve mint mi, a társadalmi kötöttségek ezerszer lazábbak. Stressz-szintjük összehasonlíthatatlan a miénkkel, majdhogynem semmiből sem csinálnak problémát. Ennek köszönhetően várható élettartalmuk is minimum tíz évvel magasabb a miénknél, pont azért mert nem szándékoznak belehalni az igyekezetbe.

Belegondolva, ebben a tekintetben szívesen tanulok tőlük!