Luxus Kuplerájok a Temető Mögött – Amit Napközben Kínál a Recoleta Városrész

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények - Kicsit sem polkorrekt blog a latinokról.

Luxus Kuplerájok a Temető Mögött – Amit Napközben Kínál a Recoleta Városrész

Talán sehol sem olyan látványos a kultúrák, nyelvek és társadalmi rétegek keveredése mint Recoleta Városrészben. A szépművészeti múzeummal átellenben lévő dombon az argentin hippik füvet szívnak jamaikai zászlós kötött sapkában, miközben kézműves vackokat árulnak. A domb tetején tarot kártyás jósnők lesik a hiszékenyeket kempingasztalok előtt, legyezővel.

A másik oldalon nyugdíjasok TaiChi leckéket vesznek egy huszonvalahány éves fiatalembertől. Hátuk mögött a rendőrség taxist igazoltat aki tilosban állt le. Ez az apróság azért maradt meg bennem mert utána soha többet nem láttam egy rendőrt sem sehol a Casa Rosada (Rózsaszín, az Elnöki Palota) kivételével. Előttem halad egy hivatásos kutyasétáltató, 10-12 különböző méretű jóltáplált ebbel.

Képzett portré rajzolók, festőművészek, képzetlen artisták és élő szobrok sorakoznak a placcon megélhetés után áhítozva. A templom szomszédságában, ahol éppen esküvő folyik közvetlen helyezkedik el a tehetősek körében presztízskérdésnek számító recoletai temető. Egyéb nevezetességek között Evita (Eva Duarte de Peron) testét is itt helyezték örök nyugalomra, ezért hivatalból körbejárom.

Nem azon döbbenek meg, hogy a legtöbb kriptáknak üvegajtaja van, és be lehet látni, hanem hogy európai ember agyának érthetetlen módon több nemzedék koporsói ott sorakoznak szemközt, vagy egymás tetején. Ez magyarázattal szolgál az utcán előttem besurranó patkányokra. Nem nehéz kitalálni miből táplálkoznak. Mikor már azt hittem hogy hozzászoktam a panorámához, körülbelül ötven centis, picinyke koporsót pillantok meg. Lapozzunk, eleget láttam.

A temető képzi Recoleta szívét, melyet csak jómódúabbak számára kifizethető éttermek, sörözök, design center, diszkók és jónéhány NightClub vesz körül melyek csaknem a hét minden napján dugig vannak. A teraszokon bábeli nyelvzavar, nonstop rohangáló pincérek tálakkal megrakva.

Esténként megélénkül az élet, mindenki feledni látszik az elmúlás szánalmas közelségét. A sarki söröző-kupiból bömböl a rock, miközben a csajok a balgán betérő palikra igyekeznek rádumálni magukat.

A dolgozó hölgyeknek két típusa van: a drága, és a nagyon drága. Felejtsük el amit bal sorsra jutott, szerencsétlen örömlányokról és szívtelen kihasználóikról tanultunk. Ezek kőkemény üzletasszonyok, akik tudják hogy mit akarnak. Nem árulják magukat a sarkon és nem mennek el senkivel „üzletbe” amíg le nem húzták alaposan az illetőt. Makulátlanok tetőtől-talpig. Könnyen össze lehetne téveszteni őket a csupán kikapcsolódásra vágyó, 18-30 év közötti, jól szituált lányokkal vagy egyetemista lányokkal, ha az előttük sorakozó kis poharak, és idétlen, fülsértő röhécselésük nem árulkodnának a mesterségükről.

 

Folytatás:
Luxus Kuplerájok a Temető Mögött – Amit Éjjel Kínál a Recoleta Városrész