Már a Szemét Sem Elegendő, avagy Hivatásos Kartongyűjtő Jómunkások

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények - Kicsit sem polkorrekt blog a latinokról.

Már a Szemét Sem Elegendő, avagy Hivatásos Kartongyűjtő Jómunkások

A globális krízis által kiváltott fogyasztáscsökkenés már nem csak az üzletek kínálatát befolyásolja Argentínában. A jelenség nem csak a gazdasági helyzetről ad útmutatást, hanem övön aluli ütést jelent azok számára akik a hulladékokból élnek.

Az élelmiszerek, italok, tisztítószerek és a testápolási cikkek forgalma 5,2%-al alacsonyabb volt a 2018 elején mért értékeknél José Luis Grandi a Home Research & Acurrancy vezérigazgatója szerint. A fent nevezett cég az általános fogyasztást az eldobott hulladékmennyiség alapján kalkulálja ki. A januári mérések a tejtermékek 14,3%-os, az italok 4,3%-os, a szépségápolási cikkek 5,8%-os és a háztartási tisztító szerek 5,6%-os csökkenését mutatták.

“Amikor könnyedén hozzá lehet jutni mindenhez a fogyasztás visszaesése nem olyan látványos. Sokan ugyanolyan keresettel rendelkeznek, de mivel az árak mennek felfelé, ezáltal az eladási értékek is csökkennek. Ebbe belejátszik a vásárlók bizonytalansága is akik kevesebbet költenek hogy takarékoskodjanak.” – mondta Grandi. Ugyanakkor a szemetesládák érthetetlen módon 1,2%-al több édesség csomagolópapírját tartalmazzák.

“Ez azért van, mert a vevőket az édesség fogyasztása azonnali elégedettséggel tölti el. Példának okáért ha egy nő nem engedheti meg magának hogy új cipőt vagy ruhát vásároljon, de a pénze elegendő egy szájrúzsra, megveszi mivel ez kisebb befektetést kíván viszont ugyanúgy örül neki. Valahogy ugyanígy működik a dolog az édességekkel”

Akik úgyszintén kárát látják a szemétládák üresedésének azok az ország hivatásos turkálói a “kartonosok”, akik az utcákon leledző újrahasznosítható hulladékokat gyűjtik be, mint a fémek és a papír.

“Általános megfigyelésünk hogy a fogyasztás csökkenésével az eladott termékek minősége is változik. Krízishelyzetben előtérbe kerülnek a másodosztályú termékek, mely főképpen az üdítőitalok és a samponok dobozain észlelhető.” – mondta Jorge Olmedo az egyik Buenos Aires környéki szeméttelep vezetője.

A “kartonosok” száma a 2000-2001 között fellépő krízis során szaporodott meg amikor az álláshiány ezreket kényszerített rá hogy az utcákon bolyongjanak és a szemétben keressenek megélhetést. Akkoriban az újrahasznosítható hulladékok vételi árának növekedésével akár napi 28 dolláros bevétellel is számolhattak ami jelen krízisben mintegy 7 dollárra esett vissza, és sokakat elijesztett a folytatástól.

Hivatalos számítások szerint jelenleg Argentínában félmillió ember űzi ezt a szakmát. Csupán a fővárosban 4-4500 tonna szemetet dobnak ki naponta, melynek piaci értéke egyre alacsonyabb, ellenben egyre nehezebb begyűjteni és értékesíteni.