Argentin barbecue? Íme a története és az eredete!

Kérj egyedi, személyre szóló árajánlatot:spot_img

Hét tehén és egy bika, amelyet Vicente és Scipión de Goes fivérek – Juan de Salazar spanyol hódító parancsára – 1556-ban hoztak Brazíliából Argentína földjeire – megnyitva ezzel a szarvasmarha állattenyésztést a Río de la Platában.

Ennek a kis szarvasmarha-családnak nem az volt a kecses sorsa, hogy „levágásra kerüljön”, hanem az, hogy szaporítsa és népesítse fajtáját és jellegét, Argentína ezen területein.

Így kezdődött minden, amit az argentin barbecue történetéről és eredetéről tudni érdemes.

Az ötlet már a kezdetektől fogva sikeres volt

A legelők minősége, az éghajlati viszonyok és a Pampas-síkság kiterjedése több mint termékeny terepnek bizonyult a szarvasmarha tenyésztéshez, és rövid időn belül több száz és ezer vadtehén jelent meg az argentin földeken.

Ez az új állatállomány első körben nem tartozott az Államhoz, bárki tarthatott szarvasmarhát, ha a saját állománya nem haladta meg a 12,000 állatot.

Elmondható, hogy a hét tehén és egy bika érkezése volt az argentin barbecue történetének kiindulópontja, de az igazság az, hogy még két évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az argentin lakosság felfedezze a szarvasmarha hús fenséges ízvilágát, és elterjedjen a mindennapok gasztronómiájában.

Viszont a gauchók még nem ismerték a barbecue ízét: kezdetben csak a marha nyelvét fogyasztották el, egy kis füstös fa segítségével. Matambre-t és a Caracut sütötték meg a többit csak elhagyták a vidéken, és a kutyák vagy a dögevők eledele volt.

De a 18. század közepére már az Egyesült Tartományokban több mint 40 millió szarvasmarha élt, és új termelőtevékenység jelent meg: a saladores. Ugyanis a „felesleg kihasználása érdekében” a nyers húst 4 vagy 5 centiméter vastag csíkokra vágták, napon szárították kiszáradásig, majd sós hordókban tárolták későbbi export és felhasználás céljából.

Ekkortájt a gauchók is felfedezték a marhahúst – különösen a bordákat –, és elkezdtek kifejezetten emberi fogyasztásra szánt állat-példányokat is nevelni. Húsát kezdetben csak enyhén füstölve fogyasztották, és bármely napszakban kedvet kaphattak hozzá.

Az indiai Concolorcorvo krónikása így írta le a gaucho barbecue rituáléját

„Sokszor négyen, öten gyűlnek össze abból az ürügyből, hogy vidékre menjenek szórakozni, hogy megegyenek egy tehént vagy bikát: csak leütik, és jól összekötött lábakkal némi parázson megsütik, egészben, bőrében, csak egy kis sóval fűszerezve.”

Juan Manuel de Rosas (1793-1877) idejében a barbecue nem különböztetett meg területeket vagy társadalmi osztályokat. Vaskaróra vagy rúdra feszítették, gyakran bőrrel, közvetlenül a parázs fölött sütötték. Természetesen akkor még az ízletesebb és gyönyörűen feldolgozott kolbász (a chorizos) csak a felsőbb körök exkluzív csemegéje volt.

És mint látszik, lassan elindult a szarvasmarha húsra való igen nagy kereslet, megjelentek a törzskönyvezett példányok, gasztronómiai remekművek alapjaivá váltak, és sorra kerültek ki az igazi csemege-különlegességek: töltött és ízesített kolbászok, steak csemegék, ínycsiklandó marha szeletek és egyéb finomságok!

Szívesen utaznál Argentínába vagy Dél-Amerikába?

Keress bennünket bizalommal elérhetőségeinken, és kérj ajánlatot utazásodra még ma! Amiben maximálisan számíthatsz ránk: utazásszervezés és idegenvezetés Dél-Amerikában, magyar nyelven, argentin bázissal és 20 éves tapasztalattal!

Gery - Idegenvezetés Dél-Amerikában
Gery - Idegenvezetés Dél-Amerikábanhttps://www.buenosaires.hu/
Buenos Aires, Argentína, Dél-Amerika - városnézés, túrák, utazásszervezés magyarul! Dél-Amerikai utazásszervezés és teljes körű idegenvezetés magyarul, 20 éves tapasztalattal és argentínai bázissal. Készülsz a világ végére? Mi garantáltan a második otthonoddá varázsoljuk ezt a festői szépségű országot, igazi, életre szóló latin-amerikai pillanatokkal. Fogadj fel minket helyi barátodnak és életre szóló kalandokat élhetsz át velünk! Gyere és utazz velünk Te is Argentínába! Keress bennünket bizalommal elérhetőségeinken:

Neked ajánljuk

Kérj egyedi, személyre szóló árajánlatot:spot_img

Felfedezés

Ismerd meg Rio de Janeiro legkülönlegesebb arcát a Rocinha...

Merülj el a "Csodálatos Város" szívében, és fedezd fel a Rocinha negyedet egy igazán...

Utazz kényelmesen Brazíliába – Reptéri transzfer és egyéb szolgáltatások

Brazíliába esetleg Rio De Janeiroba utaznál? Mi örömmel gondoskodunk utazásod maximális kényelméről, hogy a...

Fedezd fel Rio legszínesebb álmát: Selarón lépcső túra magyar...

Képzeld el, hogy a világ egyik legikonikusabb városában, Rio de Janeiróban sétálsz, és egy...

Fedezd fel Rio de Janeiro-t madártávlatból: Helikopteres Túra

Rio de Janeiro, a brazil kultúra és természeti csodák szívverése, számtalan módon elkápráztatja látogatóit. De...

Karneváli varázs a „Szamba Városában” – Legyél Te is...

Szeretnél Rióban lenni a karneváli időszak alatt? Esetleg pont lecsúsztál a világ leghíresebb fesztiváljáról?...

Rio De Janeiro: City Tour a „Csodálatos Városban”

Fedezd fel Rio de Janeirót egy hagyományos, teljes napos City Tour keretében: Cukorsüveg-hegy és...

Népszerű úticélok

Dél-Amerikai utazás (Buenos Aires, Argentína) videókban!