Megküzdés a kulturális sokkal 8 tipp

Megküzdés a kulturális sokkal

Megküzdés a kulturális sokkal – 8 tipp

Az előző bejegyzésemben a kulturális sokk jeleivel, a kulturális beilleszkedés szakaszaival foglalkoztam. Azt ígértem, hogy legközelebb adok néhány tippet, hogy hogyan lehet minél hamarabb túlesni ezen a nehéz időszakon.

Nem vagy egyedül: Teljesen biztos lehetsz benne, hogy vannak olyan emberek a környezetedben, akik éppen ezt az időszakot élik és vannak olyanok is, akik már átestek rajta. Tekintsd ezt egy teljesen normális dolognak, ami egy folyamat része és hozzá segít ahhoz, hogy beilleszkedj az új helyre. Vedd fel a kapcsolatot olyan emberekkel, akik már beilleszkedtek, mert biztosan vannak hasznos, abban a környezetben alkalmazható ötleteik.

Ne add fel: Ha úgy érzed, hogy éppen nagyon rossz időszakodat éled, akkor se fordulj magadba és keseregj, hogy mennyire nehéz az élet és mennyire magányos vagy. Esetleg olvasd el ismét ezeket a tippeket, hátha valami ötlet megnyeri a tetszésedet és ihletet kapsz tőle. Ami FONTOS! Maradj kapcsolatban emberekkel, ne húzódj vissza a csigaházba.

Tekints az új helyzetre, mint lehetőségre: Gondold végig, hogy mi az, amit szerettél volna kipróbálni, megtanulni, de eddig nem volt időd, lehetőséged. Készíts listát olyan szakmai, tanulmányi tervekről, hobbikról, egyéb tevékenységekről, amiket eddig még nem csináltál ilyen vagy olyan oknál fogva és nézd meg, hogy most melyikre lenne lehetőséged, időd, anyagi háttered. Például sokan elkezdenek fotózni, kézműveskedni ebben az időszakban.

Gondold végig a jövődet: Gondolkozz el azon, hogy szeretnéd-e folytatni a karrieredet és milyen módon? Van-e lehetőséged helyben dolgozni, esetleg kurzusokat elvégezni vagy pedig távmunkában dolgozni korábbi munkaadónak vagy más cégnek. Ha az előbbiekre nincs módod, akkor nézd meg, hogy önkéntesként tudsz-e olyan tevékenységet végezni, amit értékesnek tartasz, esetleg szakmailag is fejlődsz ettől.

Maradj kapcsolatban: A webkettő korában most már nem kell minden régi kapcsolatnak megszakadnia. Tartsd a kapcsolatot az otthon maradottakkal, családdal, barátokkal telefonon, skype-on vagy közösségi oldalakon. Ha teheted, akkor rendszeres időközönként látogass haza.

Építs új kapcsolatokat: Bővítsd az ismeretségi körödet offline és online is. Ne csak magyarokkal barátkozz, hanem mindenféle más nemzetiséggel is. Hihetetlen kalandokban lesz részed. Ne feledd, hogy másnak is lehet nyelvi nehézsége, ez ne zavarjon. Használhatod a közösségi oldalakat, a helyi közösségeket barátkozásra.

Tanuld a helyi kultúrát: Iratkozz be nyelvi kurzusra, barátkozz helyiekkel. Meg fogsz lepődni milyen nagyra értékelik a legtöbben, még ha csak gagyogsz is a nyelvükön. Figyeld meg, hogy bizonyos helyzetekben mit mondanak, hogy viselkednek (például üdvözléskor) és utánozd. Ha valami helyi ünnep van, akkor feltétlenül vegyél részt, hiszen ünnepelni mindig jó, emellett nagyon sokat tanulhatsz a helyi szokásokból. Ha teheted utazgass egy kicsit, ha csak a szomszéd faluig jutsz, az is új, meglepő képét mutathatja meg az országnak.

Kérj segítséget: Ha úgy érzed, hogy nem tudod leküzdeni a rossz érzéseket, fordulj szakemberhez: tanácsadóhoz, életvezetési coach-hoz, pszichológushoz. Ne kapkodj be mindenféle szereket és főként ne bújj el teljesen a világ elől.

Természetesen a beilleszkedés nehézsége vagy inkább könnyűsége azon is múlik, hogy milyen a személyiségünk, milyen országba költöztünk, ez mennyire hasonlít vagy különbözik a szülőhazánktól.

A következő bejegyzésben arról írok majd, hogy mennyiben befolyásolja a beilleszkedésünket, hogy mennyire hasonlít az új kultúra az általunk megszokotthoz.  Ti mit gondoltok erről? Mikor könnyebb beilleszkedni, ha nagyon hasonló vagy nagyon különböző az új ország?