HAT INDOK, hogy miért NE menj külföldre!

Lista arról, hogy mikor NEM érdemes a külföldre költözésben gondolkodnod.

Hat indok, hogy miért NE menj külföldre

Egyre többen és többen vélik azt, hogy a külföldre költözés megoldja a problémájukat. Sokak esetében ez valóban így van, azonban nagy számban térnek haza – vagy még kínlódnak valahol a világban – olyanok is, akik csalódtak a külföldi életben. Van ugyanis olyan probléma, amire nem feltétlenül jelent megoldást a külföldi élet, és van olyan ember, akinek nem való a kivándorlás.

Összeírtam egy listát arról, hogy mikor nem érdemes a külföldre költözésben gondolkodnod.

  1. Ha nincs semmi tartalékod, amivel neki tudsz indulni. A külföldre költözés sok kezdeti kiadással jár, sokszor meg kell finanszírozni előre az első hónapot, hónapokat. Ha nincs semmi tartalékod, akkor azt kockáztatod, hogy még a hazaútra sem lesz esetleg pénzed, ha nem jön be a dolog. Mindenképpen gyűjts össze valamennyi tartalékot, amivel az első néhány hónapot kihúzod.
  2. Ha nem beszéled – legalább társalgási szinten – az idegen ország nyelvét. A legtöbb munkához ennél magasabb szintű nyelvtudás kell, de ha a társalgási szint sincs meg, akkor kint mindig másra szorulsz majd a legapróbb ügyek elintézésében is. Vannak olyan országok, ahol nem feltétlenül kell a helyi nyelvet ismerned (pl. arab országok), viszont itt a magas szintű angol nyelvtudás alapelvárás. Ha külföldre mennél, akkor előtte fektess időt és energiát abba, hogy megtanulj egy idegen nyelvet.
  3. Ha valamilyen magánéleti probléma elől menekülsz. A külföldre költözés önmagában nem fogja megoldani a problémádat. Ezzel már sokan szembesültek. Egy párkapcsolati probléma, családi probléma többnyire nem olyan, amit ilyen módon egyszerűen magad mögött hagyhatsz. Nézz szembe vele, dolgozz a magánéleti problémád megoldásán – akár szakember segítségével, és utána vágj neki a nagyvilágnak, ha még akarsz.
  4. Ha olyan szakmád, tevékenységed van, ami teljes mértékben Magyarországhoz kötődik. Pl. jogász, köztisztviselő. Természetesen ebben az esetben meglépheted azt, hogy külföldre költözöl, de akkor el kell fogadnod, hogy szakmailag sokkal alacsonyabb szintről tudsz majd kezdeni. Esetleg érdemes valamilyen egyéb képzettséget szerezned, ami „nemzetközibb”.

Miért ne költözz külföldre

  • Ha gőzöd sincs arról, hogy tulajdonképpen mit és hogyan akarsz külföldön elérni. Van néhány kalandvágyó életművész, akiknek ez a stratégia bejön, de azért az emberek többsége sikeresebb akkor, ha készít előtte egy tervet. Ezekre a kérdésekre érdemes válaszolnod: Mi a célod a külföldre költözéssel? Ezt hogyan lehet megvalósítani? Milyen lépéseket kell megtenned, és milyen feltételeknek kell teljesülnie?
  • Ha introvertált személyiség vagy, aki nehezen ismerkedik más emberekkel, vagy nehezen alkalmazkodsz a változásokhoz. A külföldi élet számtalan változást hoz az életedbe, amelyek egy része nem egyértelműen pozitív, vagy legalábbis kihívásnak fogod kezelni. Ha jobban szereted, ha minden szépen, rendben, kiszámíthatóan zajlik körülötted, utálod, ha állandóan változnak az emberek a környezetedben, akkor lehet, hogy a külföldi élet túl nagy stresszt jelent majd számodra.

Persze, ez a lista nem teljes, a fő célom az volt, hogy egy picit rávilágítsak arra, hogy vannak olyan élethelyzetek, amelyekben nem feltétlenül a külföldre költözés az üdvözítő megoldás.